maandag 1 augustus 2005

Mount Revelstoke National Park
Vandaag is het de verjaardag van Erwin en vieren de Canadezen de nationale feestdag ter gelegenheid van het stichten van British Columbia. Dus trokken we vanochtend traditiegetrouw op weg naar pannekoeken. Tegenover ons hotel is een restaurant met de naam De Dutch Pannekoek House gevestigd (www.dedutch.com). Nog nederlandser dan Nederland en laten de Canadezen nu geloven dat wij sla en pannekoeken eten als ontbijt. Dat hebben we rechtgezet, al hebben we zelf wel pannekoeken genomen als ontbijt. Daarna op weg naar Revelstoke. We passeren vele meren, waaronder het Kalamalka Lake met prachtig turkooise water. In het plaatsje Vernon gestopt voor een kop echte koffie bij Starbucks.

Vroeg in de middag aangekomen bij het hotel in Revelstoke. Zoals je op de foto ziet is het een leuke lodge. Daarna een bezoek gebracht aan de Revelstoke Dam, een gigantisch bouwwerk, waar 22% van de electriciteit voor British Columbia wordt opgewekt. We zijn ook binnen en op de dam geweest, maar fotograferen is daar verboden. En ook tassen, portomonees en telefoons mochten voor de veiligheid niet mee naar binnen. Het bouwen van de dam heeft 7 jaar geduurd en er is ruim 3 miljoen kubieke meter beton in verwerkt door 10.000 arbeiders. In 1977 werd er ruim 2 miljard Canadese Dollar aan uitgegeven.

Naast de Dam staat Revelstoke bekend om Mount Revelstoke, een berg van 1600 meter. Laat in de middag zijn we het prachtige nationale park dat daarbij hoort ingereden en hadden bijna het rijk alleen. Een enorme stilte. Vanaf uitzichtpunten op verschillende hoogtes keken we uit op de plaats Revelstoke en de Monashees, een bergketen die deel uitmaakt van de Columbian Mountains, deels bedekt met sneeuw. Op de top van Mount Revelstoke ligt Balsam Lake. Een klein meertje waar we om heen zijn gelopen. Maar dat kleine meertje heeft wel een enorm grote schoonheid. Opvallend is ook het verschil in temperatuur. Aan de voet van de berg is het 26 graden, boven slechts 16 en dat merk je in je korte broek. Ook de plantengroei verschilt enorm. Eerst loofbomen, dan dennen en daarna vooral sparren en een veelheid van gekleurde bloemen. Wie helpt ons aan de namen van de bloemen op de foto?

deze website is ontwikkeld en gehost door InterBox Internet