zondag 16 augustus 2009

Theo Koomen met de Tourflits
Vanmorgen redelijk vroeg op pad gegaan. We wilden vandaag de drie belangrijkste bergen in de Pyreneeen van de Tour de France "beklimmen". Vlak na de start een col van 1e categorie, de Col Peyresourde (1569 meter), daarvan waren wij al onder de indruk.

Via een prachtige afdaling op naar de Col d'Aspin. Ook eerste categorie, 12 kilometer klimmen met gemiddeld 6,5% stijging. Die was inderdaad net ietsje heftiger dan de eerste. Een lekkere wandeling op de top deed ons de moeie benen vergeten. Weer afdalen om uit te komen bij de Col du Tourmalet (buiten categorie, 19 km klimmen, 7,4%). Bovenop de 2115 meter hoge top was het druk. Niet alleen met mensen, maar ook lama's en andere beesten.

Weer omlaag om uit te komen aan de voet van de Col de Soulor (1e categorie, 1474 meter). Dan een stuk over smalle wegen, langs rotsen en afgronden richting de Col d'Aubisque (buiten categorie, 1709 meter). Daar maakten we vandaag kennis met de "Franse keuken". We bestelden een sandwich en ontvingen een half stokbrood, belegd met drie plakken kaas van ca. 5 mm dik en twee plakken rauwe ham, die qua dikte nauwelijks onder deden voor de kaas.

Dan weer afdalen, het eerste stukje was weer recht in de afgrond kijken en dus erg rustig aan doen. Daarna ging het minder heftig, maar hadden we weer een Fransoos voor ons die ook op vlakke stukken hooguit 40 reed. Een ander probeerde met een arm uit het raam haarspeldbochten te nemen. En de volgende dacht dat we als een treintje konden afdalen, zo dicht rijden ze op je. Het blijven vreemde automobilisten die Fransen.

Even voor achten kwamen we in het hotel aan. Nog snel wat eten in het restaurant, dus bestelden we zalm met frites. Wat doe je dan, je plompt alles op een bord bij elkaar, saus erover en klaar. Het was overigens wel lekker.

deze website is ontwikkeld en gehost door InterBox Internet