MAANDAG 16 JULI 2018

vliegtuigjes kijken

Er wordt regen voorspeld voor vandaag, dus kijken we gistermiddag op de website van Airbus of er nog kaarten voor een rondleiding beschikbaar zijn. We treffen het, er zijn nog drie plekken vrij voor de A380 tour. Wij boeken er gelijk twee voor half drie in de middag.

Maar eerst de ochtend. Er zijn steeds meer belgische gasten in de bed and breakfast, waardoor het ontbijt gezellig druk is. Daarna willen we richting Toulouse, maar dat gaat pas nadat zo ongeveer alle andere gasten even in m'n auto hebben gezeten, gevraagd hebben waarom er onder de motorkap ook kofferruimte zit, of hij nou echt zelf kan rijden, wat het bereik is en waar de batterij dan toch zit. Gelukkig hebben we alle tijd.

Toulouse is de hoofdstad van de regio, maar ligt een slordige 160 kilomter verderop. En de eerste snelweg kom je pas vlak voor die stad tegen, dus we rijden bijna twee uur door het prachtige glooiende landschap van l'Aveyron. Dan stoppen we bij de supercharger van Toulouse waar we de auto van de nodige stroom voorzien. Iets te vroeg rijden we daarna het gigantische Airbus terrein op. Overal staan vliegtuigen die half af lijken. De meeste nog in een bruine of groene kleur. Dan begint de rondleiding met eerst een video over de eerste proefvluchten met de A380 (een toestel waar maximaal 853 passagiers in kunnen. Vreemd om te zien dat de piloten met helm en parachute aan zitten. Vooral de "stall" test is iets wat je nooit wil meemaken. De neus van het vliegtuig zover optrekken tot het als een wezenloze begint te schudden om dan in no-time naar beneden te draaien om dan in een vrije val te geraken. Dan gas geven en hopen dat het weer goed komt.

Dan krijgen we de hangaar waar maximaal acht A380's tegelijk gebouwd worden van binnen te zien. Foto's maken is jammer genoeg verboden, maar het is echt heel indrukwekkend om te zien hoe groot die vliegtuigen zijn en de hangaar is.

Dan rijden we terug naar Luc en Anje, genieten van het heerlijke diner dat Luc weer heeft bereid en vallen daarna rond een uur of elf is slaap.

Facebook

  deze website is ontwikkeld en gehost door InterBox Internet vorige dag | volgende dag