vrijdag 18 juli 2008

spektakel en kleurenfeest
Wat zou de tweede dag Yellowstone ons gaan brengen? Na een goede nachtrust op "ons" zoldertje reden we tegen negen uur weg. Op naar het dorpje Gardiner, vlak voor de ingang van het park, waar we in de boekenwinkel annex koffietent een bagel met gekluste eieren nuttigen, aangevuld met een double-shot-espresso en een cappucino. Al snel besluiten we dat we dat morgen weer doen. Toen op naar de zuidelijke ring in Yellowstone National Park.

De eerste stop is de Beryl Spring, waar een soort enorme ondergrondse stoommachine lijkt te staan. Uit het ene gat pruttelt kokend heet water omhoog, in de ander stijgen grote wolken stoom op. Dan rijden we door naar Gibbon Falls, watervallen in de gelijknamige rivier. Bij het Lower Geyser Basin lopen we over de boardwalk tussen de bluppende modderpoelen en dampende prachtig opaal blauwe meertjes door. Op de Firehole Canyon Drive is het heerlijk rustig, zodat de conus van een tot rust gekomen geiser goed bekeken kan worden.

Dan komt het eerste hoogtepunt van de dag, de Midway Geyser Basin, waarin de Grand Prismatic Spring ligt. Dit meertje laat een regenboog van kleuren zien. In het midden diepblauw en aan de zijkant knal oranje. Al die kleuren worden gevormd door de micro-organismen die in het water leven en de temperatuurverschillen tussen het hete midden en de koelere zijkant. Wat een waanzinnig mooi fenomeen is dit.

Dan rijden we door naar Old Faithful. Deze geiser spuit regelmatig meters hoog. Als we aankomen is de voorspelling dat de volgende uitbarsting rond 15:19 uur zal plaatsvinden (plus of min 10 minuten). We moeten dus nog drie kwartier wachten en eten ondertussen een broodje en lopen wat rond. Het wachten wordt echter beloond. Even voor half vier schiet een waterkolom zich tientallen meters de lucht in. Dan blijkt ook maar weer dat Amerikanen vreemde lui zijn. Ze gaan klappen en gillen alsof ze met hele andere dingen bezig waren...

deze website is ontwikkeld en gehost door InterBox Internet