DONDERDAG 4 AUGUSTUS 2016

Ryfylke

Vandaag was de dag waarop we de eerste van de nationale autoroutes van Noorwegen zouden rijden: Ryfylke. Onze hele rondreis is gebaseerd op een aantal van deze routes. Bij de voorbereiding hadden we de prachtige foto's gezien en ons verheugd op de schitterende routes. Nu was het eindelijk zo ver. We stapten bij Haugesund vol goede moed de auto in en....

Regen! Met bakken uit de hemel! De moed (en de regen) zakte ons bijna in de schoenen... Op naar de eerste van de veerpontjes toch maar die ons dichter bij Oanes en daarmee het begin van de route zou brengen. Gelukkig werd het bij Stavanger even zonnig en droog, maar dat was toch echt van korte duur. Na opladen bij Sola regende het weer. We namen het pontje dat ons naar de Lysefjord zou brengen. Snel de auto uit voor een paar foto's en snel de auto weer in. Toen we bij de camping bij de Preikestolen (gerund door Nederlanders!) kwamen konden we gelukkig genieten van een heerlijke cappo buiten.

Het bleef een uurtje droog en dan geniet je toch echt veel meer van het geweldige landschap. Smalle kronkelige wegen voerde ons door bergachtig gebied waarbij je na elke bocht weer Oooohhh of Aaaah uitroept. Schitterende uitzichten naar beneden op het meer of fjord. Super! Ryfylke stelde ons zeker niet teleur.

Bij Sand liet de routekaart ons even in de steek: er zou hier toch een pontje zijn? Nee, de navigatie gaf een brug aan. We zagen meer auto's rondjes rijden door het dorp op zoek naar een van beiden. Maar nee: geen pontje en geen brug. Dus 20 kilometer terugrijden (daar was dus de nieuwe brug!) om verolgens de autoroute weer op te pikken. Ach ja, het zou toch al een lange rijdag worden...

Na Sauda werden we getracteerd op het mooiste deel van de route. Kilometers over een groen begroeid rotslandschap met hier en daar sneeuw over hele smalle kronkelige weggetjes omhoog en omlaag. Dit was top! En gelukkig was het nog droog.

Daarna gingen bij Odda de sluizen weer open. Tegen negenen kwamen we aan bij het historische hotel Ullensvang in Lofthus. Gelegen aan weer een prachtig fjord werden we begroet door dames in Noorse traditionele kleding. We namen nog een broodje kaas en doken het mandje in. Het was genoeg geweest voor vandaag, 12 uur onderweg geweest.

Vandaag reden we deze route:

We reden vandaag 429,1 kilometer, waarvoor 198,8 kWh energie nodig was. Het verbruik lag daarmee op 463 Wh/km. We vertrokken om 08:40 en kwamen aan om 20:50. Vier keer werd de auto geladen, waarbij er 50,3 kWh energie in de batterij werd toegevoegd. De gemiddelde rijsnelheid lag vandaag op 57,0 km/uur. De topsnelheid was 96,6 km/uur. Het hoogste punt van de dag lag op 975 meter. Buiten was het vandaag tussen de 12 en 24 graden Celcius.

Facebook

  deze website is ontwikkeld en gehost door InterBox Internet vorige dag | volgende dag