MAANDAG 8 AUGUSTUS 2016

Auerlandsfjellet

Lekker wakker worden terwijl je buiten naar het meer kijkt waarop zelfs een beetje zon te zien is. Ontbijten lukt nog niet, want omdat we gisteravond zo laat aankwamen was er geen tijd en zin meer om langs de supermarkt te gaan. Dus besluiten we naar Auerland te rijden en daar iets te zoeken. Dat dorpje ligt een kilometer of 80 verderop en onderweg komen we een veerpont en tunnel tegen. Bij het veer lijkt het wel of we op die klok rijden, want weer kunnen we gelijk aan boord en twee tellen later gaat de slagboom dicht. Het zonnetje schijnt volop en we zien het blauwe water en de Sognefjord op een manier die we nog niet eerder gezien hebben.

Dan door de langste autotunnel ter wereld. Deze tunnel is 24,5 kilometer lang en kaarsrecht. Hij is dus zo saai dat de Noren op elk derde deel een grotere ruimte hebben gemaakt, waar men met gekleurde lampen het daglicht nabootst. Dat moet voorkomen dat bestuurders in slaap vallen. Wij konden dat makkelijk, want de autopilot van onze Tesla stuurt de hele tunnel. Erwin kon zelfs nog even een filmpje maken met z'n iPhone van het "daglicht" en het nog in te tunnel op Facebook zetten (ja, in de hele tunnel is er gewoon een snelle 4G verbinding).

Aan het eind van de tunnel is er inderdaad licht, maar ook weer regen. Eerst even opladen bij de supercharger in het dorp en dan naar de lokale bakker, waar we een heerlijk gevuld broodje en koffie tot ons nemen. We rijden naar Flam, dat een paar kilometer verderop ligt. Daar waren we vier jaar geleden met onze huwelijkscruise ook en misschien ligt er wel weer een cruiseschip. Er blijken zelfs twee kleine te liggen. Dus in het dorpje is het een drukte van jewelste. Even rondgelopen en snel weer terug naar Auerland. Daar de auto aan de supercharger helemaal vol geladen. En dan de Auerlandsfjellet route volgen. Dit is de weg over de berg voordat de tunnel er was.

De eerste kilometers volg je een steil, smal weggetje met een steeds mooier uitzicht op het Auerslandfjord. Eerste stop is Stegastein. Hier heeft men een prachtig houten uitzichtpunt gebouwd met aan het einde glas, zodat je je echt boven het fjord waant. Gaaf om te zien. Dan volgt een hoogvlakte waarop het opnieuw zo hard regent en waait dat buiten de auto zijn erg onprettig is, maar toch stoppen we zo nu en dan om de dikke lagen sneeuw die hier nog liggen vast te leggen. Al is foto's maken ook erg lastig. De lens van je toestel is in no-time zo nat dat er geen scherp beeld meer te zien is.

Daarna dalen we aan de andere kant van de berg weer af. Komen opnieuw bij de veerpont, die, jawel enkele minuten nadat we arriveren vertrekt. En rijden we terug naar ons huisje in Torstad, nadat we in Sogndal boodschappen hebben gehaald. Eenmaal thuis steken we de haard aan en maken een lekkere maaltijd klaar. Het begint een beetje Kerst te lijken hier.

Vandaag reden we deze route:

We reden vandaag 208,6 kilometer, waarvoor 44,1 kWh energie nodig was. Het verbruik lag daarmee op 211 Wh/km. We vertrokken om 10:14 en kwamen aan om 18:30. Twee keer werd de auto geladen, waarbij er 56,0 kWh energie in de batterij werd toegevoegd. De gemiddelde rijsnelheid lag vandaag op 54,9 km/uur. De topsnelheid was 95,0 km/uur. Het hoogste punt van de dag lag op 1.315 meter. Buiten was het vandaag tussen de 9 en 23 graden Celcius.

Facebook

  deze website is ontwikkeld en gehost door InterBox Internet vorige dag | volgende dag