DINSDAG 16 AUGUSTUS 2016

olympische grond

Vandaag staat een lange rit op het programma met twee belangrijke plekken waar we willen stoppen. Dus staan we vroeg op om te ontbijten. We rijden rond acht uur weg. Eerste stop is Lillehammer.

Hier vonden in 1994 de koudste Olympische Winterspelen ooit plaats en is een groot deel van de Netflix serie Lilyhammer opgenomen. Vooral van die eerste wilden we wel wat zien. Maar eerst de auto even opladen bij de supercharger. Daarna naar de Olympiaparken, waar de skischans staat. We treffen het, de kleine schans (van 90 meter) is van porselein en kunststof gemaakt, waardoor er ook in de zomer vanaf gesprongen kan worden en er zijn tientallen springers die net de stoeltjeslift in stappen. Dat is echt te gek om te zien. Ze komen met een rotgang van de schans af en vliegen een behoorlijk stuk door de lucht. Helemaal spannend is het pas als we boven op de grote schans (120 meter) staan en zien hoe lang die is en hoe diep de landingsplek dan is. Petje af als je hier heelhuids vanaf weet te springen.

Omdat de auto maar kort aan de lader heeft gehangen zet Erwin Ingeborg af in de winkel/wandelstraat van het stadje. Erwin rijdt terug naar de supercharger, terwijl Ingeborg wat winkeltjes af loopt. Als de auto helemaal vol geladen is komt Erwin ook naar dat straatje, waar Ingeborg inmiddels een poffertjes winkeltje heeft gevonden. Het blijkt van een stel uit Charlois te zijn. Ze zijn elf jaar geleden naar Noorwegen gegaan en runnen de zaak nu drie jaar. En blijkbaar vinden Noren ze lekker, want het is er redelijk druk.

Dan rijden we een kilometer of 60 naar Hamar. Daar ligt het Vikingskipet, de Olympische schaatsbaan, waar ook nu elk jaar nog wedstrijden gehouden worden. Helaas blijken er binnen verbouwingen plaats te vinden, waardoor we niet naar binnen kunnen, maar via een paar ramen zien we de baan toch liggen. Leuk om een keer gezien te hebben.

Dan rijden we verder naar het zuiden en passeren Oslo, waar de Tesla navigatie de route dwars door de stad toch echt de snelste vind. Het is er beredruk en ook hier opvallend veel electrische auto's. We rijden soms met vier Tesla's tegelijk. Gelukkig mogen volledig electrische auto's hier over de busbaan, dus racen wij de meeste files zo voorbij.

Door naar Larkollen, de eindbestemming voor vandaag. We overnachten in het Støtvig hotel dat direct aan het Oslofjord ligt. Het is in de stijl van de Hamptons op Long Island bij New York gebouwd en ademt ook echt die sfeer uit. Het hotel blijkt een laadpaal te hebben, die nog werkt ook. Het noorse stroomnet werkt namelijk net even anders dan in de rest van Europa, waardoor het vaak niet werkt met de laadkabel die in Nederland wordt geleverd. Na het eten in het restaurant van het hotel stappen we de bowling baan van het hotel op. We spelen een uurtje en daarna vallen we voor de laatste keer deze vakantie in Noorwegen in slaap.

Vandaag reden we deze route:

We reden vandaag 307,1 kilometer, waarvoor 55,3 kWh energie nodig was. Het verbruik lag daarmee op 180 Wh/km. We vertrokken om 07:57 en kwamen aan om 15:59. Vier keer werd de auto geladen, waarbij er 82,2 kWh energie in de batterij werd toegevoegd. De gemiddelde rijsnelheid lag vandaag op 70,2 km/uur. De topsnelheid was 136,8 km/uur. Het hoogste punt van de dag lag op 988 meter. Buiten was het vandaag tussen de 9 en 27 graden Celcius.

Facebook

  deze website is ontwikkeld en gehost door InterBox Internet vorige dag | volgende dag