woensdag 25 juli 2007

de boog kan niet altijd gespannen staan
Vanmorgen om half negen werden we buiten op de veranda van het hoofdgebouw verwacht voor het ontbijt. De drie heerlijke pancakes met bessen, een flink stuk meloen en worstjes smaakten prima. Daarna vertrokken we naar Arches National Park. Ruim 300 miljoen jaren geleden ontstond dit park doordat zout de rotsen omhoog drukte. De regen spoelde het zout weg waardoor stenen bogen ontstonden. Een groot deel bezweek onder het eigen gewicht of werd door de wind kapot geblazen. Er zijn er echter nog een stuk of 80 over. En over miljoenen jaren zijn ze allemaal weg, want de erosie gaat nog steeds door.

Als eerste stopten we bij Park Avenue. Een op een laan lijkend vergezicht met aan beide zijden wolkenkrabbers van rots. Daarna door naar Balanced Rock. Dit ruim 3 miljoen kilo wegende rotsblok staat op een pilaar en lijkt er elk moment vanaf te kunnen vallen. Z'n tweelingbroer die ernaast stond is dat in het begin van de jaren zeventig ook overkomen.

Toen door naar Windows Section. Hier staan de eerste bogen. We wandelen ruim 1 kilometer in de snikhitte om ze van dichtbij te kunnen bekijken. Daarna liep Erwin naar Double Arch. Twee bogen die vanaf hetzelfde punt beginnen. Daar was net een fotoshoot voor een glossy magazine gaande. Toen door naar Delicate Arch. Deze boog is een van de bekendste van het park en wordt zelfs op de kentekenplaten van auto's die uit Utah komen afgebeeld. Erwin liep hier naar het upper view point. Een steile ruim 800 meter lange klim.

Vervolgens reden we naar Devil's Garden. Hier staan de meeste bogen. Het was echter zo warm dat we alleen Pine en Tunnel Arch bekeken. Daarna terug naar Castle Valley, want voor een gepland bezoek aan Canyonlands hadden we geen puf meer, waar we lekker op het terras hebben gezeten en de BBQ hebben aangestoken.

deze website is ontwikkeld en gehost door InterBox Internet